Letošnji božični meni se je vrtel okrog jastoga, torej je prejel vso pozornost, tako od naju kot od najinih gostov. Jastog je precej “delikatna” jed, pa kljub temu ne preveč zahtevna. Torej, če bi radi očarali vaše goste, imate priložnost z to jedjo.
Priprava:
Jastoge sva kupila že skuhane, in zamrznjene z dušikom, tako nama ni bilo treba živih metati v vodo. En jastog je tehtal okrog 400 g. Priporočen čas ” ponovnega” kuhanja je 3-5 minut.
Jastoga operemo pod hladno vodo nato glave odsekamo stran in jih shranimo za kasneje, nato odstranimo še klešče. Rep primemo tako, da je vrhnji del obrnjen navzdol. Z nožem (bolj priporočene so kuhinjske škarje), popokamo členke od repa navzgor. Rep z obema rokama primemo in ga razpremo, kot bi odpirali škampe. Ker je meso jastoga tako slastno, poskusimo iz njega izvleči čimveč. Čez klešče položimo kuhinjsko krpo ter z topim pripomočkom udarimo po njem. Meso spravimo ven s pomočjo zobotrebca ali nabodalca.
Pomembno: preverimo, da smo iz jastoga pobrali vse meso.
Sestavine za 4 osebe:
- 2kg jastoga
- 2dcl belega vina Chardonnay
- domače jajčne testenine 250g
- 2 stroka česna
- 125g masla
- sol
- poper
- pimet
- kalčki rdeče sorte
V posodi raztopimo 125g masla, na katerem popražimo dva stroka česna. Ko ta prijetno zadiši, dodamo preostalo maslo in zalijemo z vinom. Dodamo začimbe po okusu ter kuhamo približno 15 minut na visoki temperaturi, da se omaka zgosti. V drugi posodi zavremo vodo ter skuhamo testenine.
Ko je omaka lepo zgoščena in je njena tekstura kremasta, dodamo glave jastogov in jih pokuhamo za 5 minut, kajti v njih se skrivajo najbolj bogati okusi, ki dajo omaki piko na i. Nato jih po želji odstranimo iz posode in dodamo meso iz repa ter klešč, kuhamo še 5 minut, ravno toliko da se meso jastoga segreje in ne prekuha.
Pomembno: ko je meso jastoga v omaki, NE mešamo, saj tako razpade.
Domače jajčne testenine postrežemo na krožnik, dodamo jastoga in prelijemo z omako. Za dekoracijo lahko uporabite kalčke rdeče sorte (redkev), ki doda nakoncu malce pikantnega okusa. Če ste ste pa bolj ”za klasiko” pa z svežim nasekljanim peteršiljem.
Dober tek!
Photo: True Pleasure
Copyright © 2017 True Pleasure. All Rights Reserved.